Shantykoret holder konsert med lofotværinger

Farsund Sjømannsforenings Shantykor og Værøy Mannskor fra Lofoten holder konsert på Torvet førstkommende lørdag. De synger også under søndagens gudstjeneste i Frelserens kirke.FOTO: privat

 BERTINE MIDTTUN OPPDATERT: 17.JUL.2019 13:50  PUBLISERT: 17.JUL.2019 13:50

Sommeren 2017 var Farsund Sjømannsforenings Shantykor gjester ved Værøy Mannskor sitt 90 årsjubileum. Førstkommende helg er det Værøy Mannskor som tar turen nedover til Farsund og byr på et fullspekket program.

Alv Lundegaard, medlem av Farsund Shantykor, forteller at helga starter med en rundtur på Lista, hvor lofotværingene blant annet skal få se Lista Fyr, Nordberg Fort og Huseby Kongsgård.

Videre på kvelden samles de for «Shantyfest» på Motorbåtforeningens lokaler. Der vil de bli underholdt med fellessang, samt et musikalsk innslag av Spindsgudan.

Lørdag morgen får korene en guidet tur i Farsund med vekter Elin Salvesen, før de samles for å holde en felles konsert på Torvet i Farsund.

De skal også opptre under søndagens gudstjeneste i Frelserens Kirke.

– Shantykoret vil med dette ønske våre langveisfarende gjester velkommen til byen! Vi håper at våre innbyggere tar dem vel imot og møter opp for å høre mannsstemmer fra Lofoten, avslutter Lundegaard,

Værøy Mannskor fra Lofoten besøker Farsund Sjømannsforenings Shantykor til helga.
Privat

Farsund Shantykor CD-debuterer

Farsund Shantykor CD-debuterer

Tirsdag gir Farsund Shantykor ut sin første CD.

Publisert: 19.des. 2015 21:21 Oppdatert: 19.des. 2015 21:21

AV: Åse Astri Bakka

"Hør" er navnet som Farsund Shantykor har gitt sin aller første CD-plate. Plata gis ut og presenteres i morgen, tirsdag.

CD-utgivelsen blir markert både på Torvet, på Brygghuset Farsund og på Bondeheimen Farsund Kulturpub tirsdag kveld. Det blir dermed god anledning til å høre smakebite fra den ferske, lokale utgivelsen.

Ifølge dirigent Richard Vroomen er dette en innholdsrik CD med både 11 shantier og syv sjømanssanger.

Tradisjonelt er shantier arbeidssanger fra sjøen, spesielt fra seilskutetiden da manuelt arbeid måtte foregå rytmisk. Sangene hjalp mannskapet til å holde takten og gjøre arbeidet lettere, for eksempel da ankeret skulle lettes.

- Sjømannssangene kan handle om lengsel til hjemlandet, om det tøffe livet til sjøs, om jenter og om alkohol, heter det i en pressemelding i forbindelse med plateutgivelsen.

Nevnte Vroome e produsent av plata, mens Angelo Bombrini står for lyd og teknikk.

Farsund Shantykor ble stiftet i 2014 og er en forening med om lag 35 sangglade menn. Richard Vroomen tok over som dirigent samme året, og har ifølge pessemeldingen gitt shantykoret et musikalsk løft som har resultert i blant annet denne CDen.

 

Min mening i Lister 31.5.14

Frigjøringsdagen

Nordberg Fort og shanty

Hvorfor er det slik at mange har glemt å feire 8. mai? På Lista/ Farsund har mange kommuner mye å lære om da­gen. Klokka er 18.30 og som eneste tilskuer på øvingen «koser» jeg meg veldig. «Nor­ge, mitt Norge» ljomer akku­rat nå utover Listalandet av Farsund Shantykor.

 Med stor innlevelse på en alvorlig måte, men med hu­moristisk undertone klarer koret «å fenge» en umusi­kalsk hidravas. Følelsene er ikke godt å kontrollere, men det er godt å gråte etter vak­ker musikk fra sjøen. Korsang er ikke «mi greie», men i dag er jeg halvveis til himmelen. Det er årevis siden jeg forrige gang hørte shanty live. Kan­skje koret kan komme til Hi­dra neste år sammen med Frisk Bris, eller?

 Dirigenten ledet koret på en stram, men meget dyktig måte. «Shenendoah» er en ballade om ei elv. En av de største - kanskje den største visesangeren Pete Seeger brukte store deler av sitt liv til å prøve å rense opp i ei elv. Jeg er ikke sikker, men jeg tror jeg har vært på Shenen­doah.

«Bye, bye Osiana» avsluttet øvingen, og nå står rosinen i pølsa igjen, selve konserten.

 Stor - større - størst.

Velg selv lyttere til konser­ten.

 Hidravasen Kjell-Egil Hansen

 NB! Selv om dirigenten hadde en oppfordring til tilhørerne om å melde seg inn i shanty­koret uten at de hadde gull­strupe. Det passer bra for meg, selv om sanglærerne nektet meg å synge i timen. Så da så.